Znáte estragon? Poradíme s jeho pěstováním i využitím
Bylinková zahrada

Znáte estragon? Poradíme s jeho pěstováním i využitím

Jaké bylinky by měly sídlit na bylinkové zahradě? Rozhodně by se mezi pěstovanými bylinkami měla nacházet uklidňující meduňka, peprminová máta, krásně vonící levandule a estragon. I když málokdo ví, jak estragon využít, stejně má své místo v bylinkové zahradě. Jedná se o aromatickou bylinku, která je nepostradatelná při dochucování rozličných pokrmů francouzské kuchyně.

Estragon je však typickou bylinkou, tudíž i o něm lze říct, že má příznivé účinky na lidské zdraví. K jeho příznivým účinkům na zdraví patří:

  • pomoc při trávení
  • zlepšení chuti k jídlu
  • úleva od žaludečních a střevních potíží
  • pomoc při nadýmání
  • brání kornatění tepen

A kromě toho také posiluje organismus, pomáhá při nespavosti, podporuje činnost jater a také ledvin, dokonce má močopudné účinky. A nyní k jeho pěstování.

Znáte estragon? Poradíme s jeho pěstováním i využitím
Znáte estragon?

Jak pěstovat estragon

Estragon je vytrvalou rostlinkou, která pochází z daleké Asia. Poměrně snadno ji vypěstujete na bylinkovém záhoně, ale samozřejmě ji můžete pěstovat doma v květináči nebo v truhlíku. Pokud patříte k ostříleným pěstitelům bylinek, kupte si semínka. Pakliže patříte k začínajícím pěstitelům, ideální jsou pro vás sazeničky.

Estragon není náročnou bylinkou, nevyžaduje toho k životu mnoho. Potřebuje jenom slunné místo a dostatečnou zálivku, ovšem pozor si dejte na přímé poledné sluneční paprsky a na přelití.

Jedná se o mrazuvzdornou bylinku

Co vás jednoznačně potěší, je fakt, že se jedná o mrazuvzdornou rostlinu. Abyste však zajistili jeho úspěšné přežití zimy, doporučujeme ho přikrýt třeba chvojím nebo zeminou, když přijdou první zimní mrazíky.

Bylinku je třeba pravidelně přihnojovat, aby krásně a dobře rostla. Ideální je přírodní hnojivo, klidně si ale můžete vyrobit vlastní bylinný zákvas.

Lístky estragonu je možné sklízet i několikrát do roka. Jak jsme zmínili, využijete ho hlavně při přípravě pokrmů z francouzské gastronomie, ale také je skvělý na výrobu domácího bylinkového octa. Dokonce jeho listy můžete usušit či zamrazit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *