Přineste exotiku i k sobě domů. Stačí, když budete pěstovat artyčoky
Zahrádkářův rok

Přineste exotiku i k sobě domů. Stačí, když budete pěstovat artyčoky

Přineste exotiku i k sobě domů. Tu doma jen tak někdo nemá. Otázkou je, v jaké podobě by se exotika domů měla dovést? Pokud nestojíte o hromadu mušlí na poličce nebo o extravagantní dekorativní předměty dovezené z cest, začněte pěstovat artyčoky na své zahradě. Artyčoky jsou druh zeleniny, který je velice, velice exotický a zvláštní. Už jen tvar artyčoku je nevšední. Mnozí odborníci přirovnávají artyčok k jedlému bodláku. Bohužel artyčok stále nepatří  mezi nejčastěji používanou a konzumovanou zeleninu, i když stále více s ním pracují v italské kuchyni (přidává se například na pizzu).

Artyčok se však stává oblíbeným ve světě zahrádkářů. Mnozí ho zkouší pěstovat, jen málokomu se to však podaří. Málokdo také ví, že artyčok je druh zeleniny, který je známý už od středověku. Zatímco nyní se využívá minimálně, v minulosti byl využíván hojně – jednalo se o lahůdkovou zeleninu. Dnes se nejvíce pěstuje ve Francii, ale, jak již bylo zmíněno, nachází si místo i u nás.

Jeho nejchutnější částí jsou mladé listy, které mají jemně nahořklou chuť. Jsou vybělené a nesou v sobě velké množství vitaminu B a C. Navíc obsahují i fosfor s vápníkem.

Když chcete artyčoky pěstovat

Pokud jste odhodlaní k tomu, že budete artyčoky pěstovat, doporučujeme je umístit na teplé a světlé stanoviště. Jejich sazenice je tedy ideální předpěstovat třeba ve skleníku nebo ve foliovníku, poté je možné je vysázet do volné půdy, do níž se však vysazují až v půli května.

Jestli budou artyčoky zdobit i vaši budoucí zeleninovou zahrádku, během vegetace nezapomínejte na hojné a pravidelné zalévání. Artyčoky se bohužel neobejdou bez pravidelného okopávání, péče o ně tedy bude krapet náročnější.

Co dělat před sklizní

Jestliže nebudou artyčoky jen na parádu, ale budete je chtít i konzumovat, je nutné, abyste zhruba tři týdny před sklizní obalili svázané listy do černé folie. Jen špičky listů se nechávají na světle, aby došlo k bělení. Sklizeň obvykle probíhá už v srpnu, ovšem mnozí pěstitelé čekají se sklizní až do pozdního září.

Artyčoky je možné využívat i během zimy, ale je třeba, aby se i s kořeny vykopaly dříve, než přijdou první mrazíky. Poté je stačí jen uložit ve sklepě ideálně do bedny s pískem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *